JOSEPH – THE SUN

Artiest info
Website
facebook
Label: ATO Records
distr.: PIAS

 

“Feeling good doesn’t feel bad anymore”

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat we hebben kennisgemaakt met Natalie Closner Schepman en haar tweelingzussen Allison en Meegan Closner toen ze hun debuutplaat “Native Dreamer Kin” in eigen beheer uitbrachten onder hun groepsnaam ‘Joseph’, vernoemd naar hun grootvader en naar het dorpje in Portland, Oregon waar ze samen opgroeiden. In 2016 volgde een tweede plaat die “I’m Alone, No You’re Not” heette en na de EP “Stay Awake” uit 2017 kwam een derde full-cd in 2019 op de markt onder de titel “Good Luck, Kid”.

Daarna werd het vier jaar stil rond deze drie dames, tot nu dan toch want wij hebben hier hun eind april uitkomende vierde album “The Sun” in de cd-speler zitten met daarop tien nieuwe nummers die ze samen met enkele collega-componisten hebben geschreven. De songs op deze plaat werden in functie van de locatie van hun producers opgenomen in Portland, Oregon en in Pasadena, Californië. Zes van deze tien liedjes werden geproducet door Tucker Martine, gekend van zijn werk met o.a. ‘First Aid Kit’, Neko Case, ‘The Decemberists’, ‘Band Of Heathens’ en ‘My Morning Jacket’ die voor een paar songs extra hulp kreeg van Joey Burns, frontman van indierockgroep ‘Calexico’ en meespelend op basgitaar bij drie tracks. De vier resterende songs hadden multi-instrumentalist Christian ‘Leggy’ Langdon als producer, een man die eerder zijn credits verdiende dankzij zijn uitstekende werk met o.a. Ed Sheeran, Amos Lee en ook bij ‘Joseph’ voor hun vorige album “Good Luck, Kid”.

Het typerende handelsmerk van de drie Closner-dames van ‘Joseph’ is hun sfeervolle harmonieuze samenzang. De zussen nemen om beurten de leadzangpartij voor hun rekening terwijl de twee anderen voor harmony en backing vocals zorgen. In de albumopeningstrack “Waves Crash” wordt heel intiem begonnen maar iets verderop in het nummer volgt een geweldige orkestrale uitbarsting. De titeltrack en tweede single “The Sun” (zie 2e video) wordt door Meegan Closner gezongen en volledig van instrumentatie voorzien door Christian ‘Leggy’ Langdon.

De eerste single uit deze plaat was het op de eerste video te beluisteren nummer “Nervous System” en werd begin dit jaar al uitgebracht. Hier nam Allison Closner de lead vocals waar en Christian ‘Leggy’ Langdon tekende ook nu weer voor alle instrumentatie die u bij deze song hoort. ‘Joseph’-songs zijn zeker niet altijd zeemzoet, getuige daarvan nummers als “Fireworks”, “Nervous System” en “Kicking Up The Light” op deze plaat. Maar wij zijn toch vooral fan van de meer intimistische liedjes zoals “Don’t Protect Me”, “Slow Dance”, “Tell Me About You”, het akoestische “Three More Hours” en albumafsluiter “Love Is Flowing” met Natalie Closner als leadzangeres. Alweer mooi vakwerk!

(valsam)